Kerkbesturen krijgen op verschillende manieren met de Omgevingswet te maken.
Het is niet het eerste waar je aan denkt als kerkbestuurder, de Omgevingswet. Raakt dat ons werk dan? Moet ik me daar in verdiepen? Ja, de Omgevingswet heeft ook gevolgen voor het werk van kerkbesturen en alle kerkbesturen krijgen er in het dagelijkse werk vroeg of laat mee te maken. Het is daarom goed te weten wat de Omgevingswet inhoudt en wat je als kerkbestuur dan moet doen en soms laten. Wilt u bijvoorbeeld iets organiseren op het kerkplein? Iets verbouwen? Wil iemand naast u kerk iets verbouwen? En wilt u de kerkklokken blijven luiden? Dan krijgt u als kerkeigenaar te maken met de Omgevingswet.
Maar er is nog meer van belang: iedere burgerlijke gemeente zal de komende tijd invulling geven aan de lokale uitwerking van de wet. Daar komen regels uit voort die het werk van kerkbesturen kunnen vergemakkelijken maar evengoed kunnen belemmeren. De uitwerking in iedere burgerlijke gemeente komt er niet zomaar, dat gaat met een uitgebreid participatieproces gepaard. Voor kerkbesturen is het dus van belang daar aan mee te doen.
Afgelopen mei en juni heeft het CIO-K drie bijeenkomsten georganiseerd verspreid over het land. Hierbij werd aangekondigd dat er een handreiking geschreven zou worden om een duidelijk naslagwerk te hebben over dit onderwerp. Hierbij kunt u deze handleiding downloaden.
Indien u niet aanwezig kon zijn van een van de bijeenkomsten dan kunt u hierde bijeenkomst in Pijnacker terugkijken.